- Kultúra

Fotókiállítás a Lumúban az emberi méltóságról a MOME pályázati anyagából

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Fotográfia Tanszékének pályázatára beérkezett munkákból nyílik kiállítás XY – Emberi méltóság és a MOME generáció címmel csütörtök este a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban (Lumú).

MOME

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem által nemrég elindított MOME Laboratory kezdeményezés célja, hogy itthon és külföldön láthatóvá tegye, gondozza és kiteljesítse azokat a kiemelkedő értékeket és alkotásokat, amelyek az egyetem szellemi terében születnek meg. Ehhez a törekvéshez igazodva a fotográfia tanszék tavasszal Emberi méltóság címmel pályázatot hirdetett annak a fiatal alkotói generációnak, amely látásmódjában és szellemiségében egyértelműen az egyetem legutóbbi korszakához kötődik – közölte az MTI-vel a Ludwig Múzeum.

A Lumú tájékoztatása szerint a pályázat témája az emberi méltóság volt, amely alapvető szerepet játszik az emberi együttélés különböző szintjein és helyzeteiben. A téma felvetése nem véletlen, hiszen szervesen összefügg a MOME fotográfiai képzésének oktatási gyakorlatával és filozófiájával, amelynek elengedhetetlen része a releváns társadalmi, filozófiai és vizuális kérdéseket feszegető fogalmak elemzése – emlékeztet a kiállítás ajánlója.

Kopeczky Róna, Kopek Gábor, Máté Gábor és Szatmári Gergely kurátorok a pályázaton sikeresen szereplő képekből és vizuális tartalmakból válogatva arra törekedtek, hogy a kiállítás minél szélesebb módon mutassa be a téma aspektusait, valamint a különböző alkotói megközelítéseket.

Fontos szempont volt emellett a téma iránti alkotói elkötelezettség, a gondolkodásmód frissessége és innovatív jellege, a vizuális megjelenítés magas szintje, illetve az önálló, egyedileg jellemző előadásmód. A november 4-ig látogatható kiállítás így egyszerre mutatja be egy generáció emberi méltósághoz fűződő egyedi viszonyát, valamint alkotói és művészeti eredményeit, vizuális útkeresését.

forrás MTI