- Kultúra

Filmpályázat Európa népszerűsítésére

Filmpályázatot hirdet az Európai Turisztikai Bizottság (European Travel Commission, ETC), a nyertes koncepció megálmodójának lehetőséget biztosítanak arra, hogy egy európai körutazás során valóra váltsa európai utazásra inspiráló filmötletét.

Az Európai Turisztikai Bizottság tevékenységének célja Európa mint turisztikai desztináció népszerűsítése a tengerentúli küldőpiacokon. Az ETC és az Európai Bizottság Destination Europe 2020 elnevezésű közös kezdeményezése is azt a célt szolgálja, hogy felhívja a figyelmet az európai utazási célpontokra.

A program egyik akciójának keretében a film utazásra ösztönző hatását kívánják kiaknázni. Az ETC nemzetközi rövidfilmpályázatot hirdetett tehetséges fiatal filmkészítők számára. A verseny célja egy olyan 3 perces kisfilm elkészítése, amely megragadja a „EUROPE – A Never-Ending Journey” (Európa – Egy végtelen utazás) alapgondolatot.

A húszezer euró költségvetésű pályázat segítségével a nyertes koncepció megálmodójának lehetőséget biztosítanak arra, hogy egy európai körutazás során váltsa valóra filmötletét. A filmprojektben részt vevő csoport minden tagjának első osztályú InterRail Global Pass vasúti bérletet biztosítanak az Európa országain belüli és az országok közötti utazásra. A The Screen South kulturális fejlesztési ügynökség a film elkészítéséhez produceri segítséget biztosít.

Az előválogatás eredményeként tíz jelentkező kap lehetőséget arra, hogy elképzelését online formában prezentálja. A közülük kiválasztott öt pályázót – a legtöbb közönségszavazatot elnyert forgatókönyvek készítőit – hallgatja meg Brüsszelben személyesen egy szakértői bizottság, melyben Oscar-díjas filmrendező is helyet foglal. A forgatás várhatóan júliusban és augusztusban zajlik, a promóciós videónak pedig szeptember 23-ig kell elkészülnie. A jelentkezési határidő 2013. május 13.

További információkat a http://www.euroshorts-films.com oldalon lehet találni.

mti