- Kultúra

Eifert János kiállítása az Artphoto Galériában

Eifert János fotográfus Ars poetica címmel mutatja be képeit péntektől az Artphoto Galériában, Budán, a Bartók Béla út 30-ban. Pályájának ez 200. önálló tárlata.

Eifert János: Vágta,1968

A kiállításon ötven év alkotói korszakából válogatott 20 képét láthatja a közönség – mondta Eifert János. Ott lesznek az 1960-as évek végén készült híres fotók, mint például a Marcel Marceau francia pantomimművészt ábrázoló kép, a Cirkusz, a New York-i Brooklyn Bridge, az Op Art tanulmány, a Vágta, a Tánc, a Kertész keze című fotó, az utóbbi 10 évben digitális technikával készült munkák, valamint olyan vintázsok, amelyeket a művész maga hívott elő. A kiállítást Réz András esztéta nyitja meg.

A tárlathoz kapcsolódva 64 oldalas album is megjelenik a művész képeiből. A könyv keresztmetszetet ad az életműből, így belekerültek olyan fotók is, mint A hajnal vagy a Tánc, test című kép. Témák szerint oldalpárokat alakított ki a szerkesztő, például az egyik oldalon a Fényt virágzó fa, szemközt vele az Op Art tanulmány látható. Ez utóbbin a meztelen női testet napsugár csíkozza be. A kétnyelvű, magyar-angol album bevezetőjét Markovics Ferenc fotóművész írta és ő is mutatja be a kötetet.

Eifert János fotóművészi pályáját az 1960-as évek végén kezdte. Akkoriban táncosként a Honvéd Együttessel bejárta a világot, 40 országban fotózott. Idővel a fényképezés kiszorította a táncot, de a tánc,- és aktfotói, a természetképei megalapozták ismertségét. Hétszáz csoportos tárlaton szerepelt képeivel. Legutóbb októberben volt életműkiállítása szülővárosában, Hódmezővásárhelyen, ahol a város díszpolgári címét kapta meg.

A fényképezés mellett fontos számára a fotózás intézményeinek szervezése. Ő indította el a Fotóhét, majd a Fotóhónap rendezvényeit. A művészi munka mellett rendszeresen tanít, workshopokat tart itthon és külföldön.

Tárlata 2014. február 7-ig lesz látható.

forrás : http://www.artphoto.hu / mti