weboldal karbantartás
- Vállalkozás

7 tipp, amit tudnod kell a weboldal karbantartásról

Manapság már nem túlzás azt mondani, hogy a weboldal az elsődleges médium a szolgáltató és az ügyfél között. Azt is sokszor hangoztatják, hogy az első benyomás nagyon fontos, nincs ez másként a weboldalak esetében sem.

Valahányszor szükségünk van egy termékre vagy szolgáltatóra az első dolgunk, hogy rákeresünk a neten. Ha nem találunk egy szép, igényes weboldalt, biztosan nem fogunk visszatérni. De nem minden a külső. Lehet egy weboldal szép és designos, ha nem reszponzív vagy éppen nagyon lassú.

Sokan gondolják, hogy a weboldal készítés után lezárul a folyamat és onnantól kezdve nem kell foglalkozni az oldallal. Azonban ez hatalmas tévedés. A weboldal karbantartás hihetetlenül fontos, hiszen ezzel előzhetjük meg, hogy oldalunkat feltörjék és esetlegesen elveszítsünk mindent, amit addig létrehoztunk.

Tippek a weboldal karbantartáshoz

 • Frissítsd a weboldalad új tartalmakkal folyamatosan
  A tartalom rendszeres frissítése a keresőoptimalizálás miatt fontos, illetve ügyfeleket, látogatókat is vonz.
 • Ellenőrizd az oldalt különböző böngészők alatt
  Sokaknak nem jut eszébe, mert csak egy bizonyo böngészőt használnak, azonban érdemes mindenhol lecsekkolni, nehogy valahol ne működjön rendesen.
 • Törött linkek eltávolítása
  A 404-re dobó oldalak nem túl népszerűek a látogatók körében. Figyeld folyamatosan, hogy ne legyenek törött linkek az oldaladon.
 • Figyelj a gyorsaságra
  A türelem rózsát terem – tartja a mondás, azonban ez a látogatók esetében nem igaz. Ők nem fognak sokat várni arra, hogy betöltsön az oldal. Sőt! Az esetek nagy részében 2 másodperc után elkattintanak.
 • Folyamatos elemzés
  Hiába gondolsz te valamit, hogy a látogatók mit néznek meg az oldaladon, lehet, hogy teljesen más elképzeléseik vannak. Használd az elemző eszközöket, hogy megbizonyosodj róla, mi érdekli őket, mikre kell nagyobb hangsúlyt fektetned.
 • SEO barát weboldal
  Az oldaladnak jól strukturáltnak kell lennie, a képeket tömörítened kell, illetve a szöveg kulcsszó optimalizáltságáról is gondoskodnod kell. Rengeteg SEO elemző eszköz áll rendelkezésedre, hogy még jobbá tedd oldaladat.
 • Biztonsági mentés és frissítések
  A havi biztonsági mentés szintén nagyon fontos, hiszen ha ne adj isten bármi történne a weboldaladdal, egy biztonsági mentésből pillanatok alatt vissza lehet állítani. Ha ilyennel nem rendelkezel, akkor egy hacker támadás akár az egész addig belefektetett munkádat és pénzedet elviheti. Ezen kívül WordPress oldalak esetében a bővítmények, a sablon és a CMS rendszer folyamatos frissítése is kulcsfontosságú.

A weboldal karbantartás mint szolgáltatás sok cégnél elérhető. Érdemesebb ezt profikra bízni, ugyanis nem olyan egyszerű művelet. Ők figyelik az oldaladat éjjel nappal, hogy működik-e, elkészítik és tárolják a biztonsági mentést, és minden rendelkezésre álló frissítést telepítenek.

Végső soron elmondható, hogy egy weboldal sosincs kész. Mindig fejlesztésre és karbantartásra szorul. Ha szeretnéd, hogy mindig flottul működjön, keresőbarát legyen és kedveljék a látogatók, akkor fordíts figyelmet a fent felsorolt pontokra.