- Fényképezőgépek

Nikon D7100: profizmus amatőröknek

A Nikon az amatőr fotósoknak szánt új, DX-formátumú, 24,1 megapixeles Nikon D7100 fényképezőgép piacra dobásával olyan hordozható teljesítményt kínál önnek, amely szinte adrenalin löketként élénkíti a fényképezési élményt. A funkciókban gazdag, rendkívül tartós vázba épített, mégis meglepően könnyű és kisméretű Nikon D7100 felül fogja múlni a várakozásait. Professzionális 51 pontos AF-rendszerével az elképzeléseit életre keltve látványos eredményeket érhet el, az apró részleteket is visszaadó állóképek és az éles, tiszta teljes HD videók esetében egyaránt.

NIKON D7100
NIKON D7100

KIVÁLÓ TELJESÍTMÉNY, SZENZÁCIÓS KÉPMINŐSÉG
A Nikon D7100 kiváló teljesítményt és ugrásszerűen megnövelt képminőséget kínál az izgalmas funkciók választékának köszönhetően. A hatékony, 24,1 megapixeles, DX-formátumú CMOS-képérzékelő éles és részletgazdag képeket garantál. Mivel az érzékelő nem tartalmaz optikai aluláteresztő szűrőt, a lehető legtöbbet ki tudja hozni az elérhető megapixelekből, így lenyűgöző felbontásra képes. Ezáltal kiemelkedően éles képek készíthetők, és rendkívüli nagy felbontással rögzíthetők a legfinomabb textúrák, például a haj és a tollak is. Az EXPEED 3 képfeldolgozó rendszer gyors képfeldolgozást, élethű színvisszaadást és továbbfejlesztett zajcsökkentést kínál.

A 100–6400 értékű, 25 600-ig növelhető nagy ISO érzékenységgel páratlan eredmények érhetők el még a gyengén megvilágított vagy sötét környezetekben is, valamint a gyorsan mozgó témák is tisztán rögzíthetők. Gyors sorozatfelvételre 6 kép/mp-es sebességig van lehetőség, így könnyűszerrel elkaphatók a gyors mozgások részletei vagy a gyorsan változó arckifejezések. Ezzel a fényképezőgéppel mindig az események középpontjában lehet.

PROFESSZIONÁLIS 51 PONTOS AUTOMATIKUS ÉLESSÉGÁLLÍTÁSI RENDSZER
A Nikon D7100 fényképezőgép professzionális teljesítményt kínáló AF-rendszere ugyanazt az algoritmust használja, mint a D4 fényképezőgépé. Az AF-rendszer 51 fókuszpontot alkalmaz, 15 kereszt típusú érzékelővel a középső területen, ami tökéletes precizitást és pontos témabemérést garantál. A gyorsabb kezdeti AF-érzékelésnek köszönhetően még a nagy részben elmosódott képeken is gyors élességállítás érhető el. Az AF-működés az f/8 kombinált rekeszértéknél is lehetséges, így az objektívek és a telekonverterek több kombinációja is használható – ez újdonságnak számít ebben a fényképezőgép-kategóriában. A fázisérzékelő automatikus élességállítás a -2 Fé minimális fényerősségig alkalmazható, így az élesség pontosan beállítható még a legsötétebb viszonyok között, akár holdfényben is.

Ezenkívül a fázisérzékelő automatikus élességállítás egyszerűbben kezelhető, pontosabb és gyorsabb lett a keresővel való fényképezés esetén. A mezőmódok nagy választékát kínálja, az egypontos AF-től a dinamikus AF mezőig (9, 21 vagy 51 pontos beállítással), a 3D követésig és az automatikus AF mezőig. Az Élő nézetben használható kontrasztérzékelő AF esetében szintén hasonló javulás tapasztalható: egyszerűbben kezelhető, pontosabb és gyorsabb. A videóknál használható AF-F módnál pedig tökéletesítve lett az élességállítási funkció.

A fényképezési helyzetfelismerő rendszer a hatékony 2016 képpontos fénymérő-érzékelő használatával precízen meg tudja határozni a téma környezetét fényképezés előtt, optimalizálva az automatikus expozíciót (AE), az automatikus élességállítást (AF) és az automatikus fehéregyensúlyt (AWB) a még pontosabb beállítás érdekében. A Nikon D7100 fényképezőgép 51 pontos AF-rendszere a 2016 képpontos RGB-érzékelővel együttműködve az előző változatokét felülmúló, kiváló teljesítményt nyújt.

NIKON D7100 top
NIKON D7100 top

A DX-FORMÁTUM ÚJ TÁVLATAI AZ 1,3x KIVÁGÁSSAL
Az 1,3x kivágási funkció egy sor egyedi beállítást kínál, amelyek kibővítik a DX-formátum lehetőségeit. Először is elősegíti a meglévő és az új objektívek hatékonyabb kihasználását a kiegészítő 1,3x telefotó-hatásnak köszönhetően. Ebben az üzemmódban az 51 fókuszpont még szélesebb területet fed le a képen, egészen a szélekig, kivételes témabemérést biztosítva ezzel. Emellett gyorsabb működést tesz lehetővé: akár 7 kép/mp sebességű sorozatfelvételt és teljes HD videók (50i/60i) rögzítését. Mindezekkel a funkciókkal páratlan könnyedséggel megoldható az állatvilág és az eseménydús jelenetek fotózása, és a lehető legjobban kihasználhatók a telefotó objektívek képességei.

RENDKÍVÜL STRAPABÍRÓ, KISMÉRETŰ VÁZ
A Nikon D7100 könnyű és masszív váza, a magnéziumötvözetből készült felső és hátsó borítással hathatós védelmet nyújt a por, az ütődések és az időjárás ellen. Ezzel a vázzal a fényképezőgép igazán robusztus felépítésű, ám mégis könnyűnek számít a kategóriájában. A mindössze 675 gramm tömegű fényképezőgép alkatrészei biztonságos védelemmel vannak ellátva a beszűrődő nedvesség és a por ellen. A rendszer képérzékelő-tisztító funkciója pedig automatikusan aktiválódik a fényképezőgép be- és kikapcsolásakor. A zármechanikát 150 000 cikluson keresztül tesztelték, a legkeményebb körülmények között. Bárhol jár és bármit csinál, a D7100 fényképezőgépben mindig megbízhat.

ERGONOMIKUS, INTUITÍV KIALAKÍTÁS
A stabil tartást biztosító ergonomikus kialakítása és kis mérete mellett a Nikon D7100 kiemelkedő teljesítményt nyújtó, megközelítőleg 100%-os képfedésű és 0,94-szeres nagyítású keresővel is büszkélkedhet. A nagy intenzitású, 8 cm-es, 1 229 000 képpontos, nagy megtekintési szögű LCD-monitor tiszta és pontos kompozíciót tesz lehetővé. A kereső, az Élő nézet és visszajátszás használatát megkönnyítő új funkciók egy mozdulattal elérhetők. A továbbfejlesztett „i” gomb közvetlen hozzáférést biztosít a gyakran használt funkciókhoz, és segítségével a célpont módú fehéregyensúly is gyorsan beállítható az Élő nézet használata közben. A kettős memóriakártya-foglalat nagyobb rugalmasságot kínál a képek elkészítéséhez és tárolásához: amikor az első kártya megtelik, könnyűszerrel átválthat a másodikra; vagy tárolhatja az egyik kártyán az állóképeket, a másikon pedig a videókat.

TELJES HD VIDEÓK, KÉT VIDEOFORMÁTUM
A kiváló képminőség és az egyszerű használat a teljes HD videóknál is érvényesül: teljes HD (1920 x 1080) videókat rögzíthet akár 60i/50i képkocka sebeséggel 1,3x kivágás módban, és akár 30p/25p/24p képkocka sebeséggel DX-formátumban. Különféle kreatív hatások alkalmazhatók valós időben; ilyen például a Kiválasztott szín hatás. A Nikon D7100 beépített sztereó mikrofonnal rendelkezik, de kompatibilis az ME-1 külső mikrofonnal is.

KRISTÁLYTISZTA FELVÉTELEK NAGY KONTRASZTÚ HELYZETEKBEN IS
A nagy kontrasztú témák fényképezésekor az Aktív D-Lighting (ADL) funkció tisztán visszaadja a részleteket a csúcsfényes és az árnyékos képterületeken még akkor is, ha a téma mozog. A kiegyenlített derítő vakuzás használatakor a fényképezőgép optimális szintre állítja be a vakuteljesítményt. A nagy fényességeltéréseket mutató témák esetében a HDR (széles dinamikatartomány) funkció segítségével megőrizhetők a részletek a kép sötét és világos területein is, ugyanis a fényképezőgép ilyenkor két felvételt készít egymás után különböző expozíciók használatával, majd intelligens egyesítéssel egy képet alkot ezekből.

A KÉPEK EGYSZERŰ MEGOSZTÁSA VEZETÉK NÉLKÜLI KAPCSOLAT HASZNÁLATÁVAL
A külön megvásárolható WU-1a mobiladapter vezeték nélküli funkciójával a Nikon D7100 fényképezőgéppel készített képeket egyszerűen továbbíthatja AppleTM vagy AndroidTM rendszerű intelligens eszközre*, ha fel szeretné tölteni azokat valamelyik közösségi média vagy fényképmegosztó webhelyre. Legjobb felvételeit így már azonnal megmutathatja a barátainak vagy a fotós közösségnek, bárhol is tartózkodik. A fényképezőgépet az eszközről is vezérelheti, ha a téma megzavarása nélkül, diszkréten szeretne távolról fényképezni.

INSPIRÁLÓ EFFEKTUSOK VALÓS IDŐBEN
A hét speciális hatás közül választva egyedi megjelenést kölcsönözhet mind az állóképeknek, mind a videóknak. A Kiválasztott szín, a Miniatűr, a Világos, a Sötét, a Sziluett, a Színes vázlat és az Éjszakai hatás valós időben alkalmazható az Élő nézet funkció használatakor, vagyis már a felvétel elkészítése közben láthatja a várható eredményt. A Kiválasztott szín hatás alkalmazásával egy vagy akár három színt is kiemelhet fekete-fehér háttérre helyezve a választott színeket. Állítsa a módválasztó tárcsát az Effektusok értékre, és a képkészítés teljesen új világa nyílik meg ön előtt. Egy sor beállítással a felvétel elkészítése után is alkalmazhat hatásokat a képekre, és retusálhatja is azokat.

A TÁVVEZÉRELT FÉNYKÉPEZÉST MEGKÖNNYÍTŐ TARTOZÉKOK
A Nikon bemutat egy új vezeték nélküli távvezérlő jeladó-vevőt, a WR-1 modellt, amely még tovább bővíti a Nikon vezeték nélküli távvezérlő tartozékainak nemrég frissített választékát. A WR-1 pontmátrix kijelzővel és számos fejlett funkcióval rendelkezik, amelyek segítségével a felhasználó teljes körűen vezérelheti a fényképezési műveletek többségét, az egyszerű zárkioldástól kezdve egészen az összetett, több fényképezőgépből álló rendszerek vezérléséig, valamint ellenőrizheti és módosíthatja a fényképezőgép beállításait, amikor a készülék csatlakoztatva van a Nikon D7100 fényképezőgéphez. Lehetőség van különféle fényképezési helyzetek, például az egyidejű felvételkészítés, az időzített felvételkészítés vagy a testreszabott zárkioldás-késleltetés előzetes beprogramozására. A rádióhullámokat használó, párba kapcsolt WR-1 jeladó-vevők zavartalan kommunikációt biztosítanak 120 méteres hatótávolságon belül, ami még tovább növelhető több WR-1, illetve WR-R10 készülék együttes használatával.

NIKON D7100 back
NIKON D7100 back

FŐ JELLEMZŐK
·    24,1 megapixeles, DX-formátumú CMOS-képérzékelő: optikai aluláteresztő szűrő nélkül; rendkívüli képélesség a legapróbb részletekig.
·    EXPEED 3 képfeldolgozó: gyors képfeldolgozás, élethű színvisszaadás és továbbfejlesztett zajcsökkentés.
·    100–6400 értékű, 25 600-ig növelhető ISO érzékenység: példátlan teljesítmény gyenge fényviszonyok mellett is.
·    Professzionális AF-rendszer: 51 fókuszpont segítségével, amelyek közül 15 kereszt típusú; gyors és precíz automatikus élességállítás.
·    6 kép/mp sebességű sorozatfelvétel: hogy a legakciódúsabb jelenetekről se maradjon le.
·    A DX-formátumban rejlő lehetőségeket kiterjesztő 1,3x kivágás funkció: extra telefotó-hatással, nagyobb (akár 7 kép/mp) sebességgel és rendkívül széles AF-képfedéssel.
·    2016 képpontos RGB fénymérő-érzékelő fényképezési helyzetfelismerő rendszerrel: igen pontos méréssel éri el a korrekt expozíciót; kivételes pontosságot kínál az automatikus expozíció (AE), az automatikus élességállítás (AF) és az automatikus fehéregyensúly (AWB) beállításának optimalizálásával.
·    Teljes HD videó: minőségi (1080p), akár 60i/50i, 30p/25p/24p sebességű videofelvételt biztosít.
·    Nagy teljesítményű kereső: kb. 100%-os képfedéssel és 0,94-szeres nagyítással.
·    Nagy intenzitású LCD-monitor: 8 cm-es, 1 229 000 képpontos, nagy megtekintési szögű monitor.
·    Kényelmesen hordozható: a funkciók meglepően széles tárházát kínálja ez a kompakt, mindössze 675 g tömegű fényképezőgép.
·    Strapabíró gépváz magnéziumötvözet burkolattal: por-, időjárás- és törésálló.
·    Kettős SD-kártyafoglalat: túlcsordulásos és biztonsági másolat típusú rögzítést is kínál, de a külön RAW- és JPEG-fájlba történő mentés is lehetséges.
·    Hozzáférhető használati funkciók: továbbfejlesztett „i” gomb áll rendelkezésre, továbbá a pontos fehéregyensúly-beállítást lehetővé tevő célpont módú fehéregyensúly gyorsan beállítható az Élő nézet használata közben.
·    Aktív D-Lighting (ADL): használatakor megmaradnak az erős fényben és az árnyékban levő részletek, így kiegyensúlyozott kontrasztú fényképek készíthetők.
·    Széles dinamikatartomány (HDR): a gép két felvételt készít a kioldógomb egyszeri lenyomásakor, majd ezekből egyetlen, részletgazdag, nagy kontrasztú képet alkot.
·    Effektusok mód: a kiválasztott hatások állóképekre és videókra egyaránt alkalmazhatók az Élő nézetben.
·    Vezeték nélküli kapcsolat*: kompatibilis a WU-1a vezeték nélküli mobiladapterrel.
·    NIKKOR objektívek: a híres NIKKOR objektívekkel a lehető legtöbbet hozhatja ki a gép által kínált 24,1 megapixelből és 1,3x kivágás módból – kivételes felvételeket készíthet a hordozható DX objektívekkel.
·    Távoli működtetés: a WR-R10 és az új WR-1 vezeték nélküli jeladó-vevő és a WR-T10 vezeték nélküli jeladó használatával egyszerűen megoldható a fényképezőgép távvezérlése (ezek a tartozékok külön szerezhetők be).