- Vásárlás

Nikon D5300 beépített Wi-Fi és GPS funkcióval

A Nikon ma bemutatta D5300 nevű modelljét, amely az első, beépített Wi-Fi és GPS funkcióval rendelkező, DX-formátumú digitális tükörreflexes fényképezőgép.


A D5300  innovatív, 24,2 megapixeles, DX-formátumú képérzékelője a különleges kialakítás miatt nem tartalmaz optikai aluláteresztő szűrőt (OLPF), ezért a gép még a legfinomabb részleteket és textúrákat is lenyűgözően részletgazdag felvételeken képes megörökíteni. A fényképek azonnal megoszthatók a beépített Wi-Fi funkció segítségével, amely közvetlenül egy okostelefonhoz vagy táblagéphez csatlakoztatja a fényképezőgépet; a GPS funkció pedig még a gépben geotag-adatokat ad hozzá az utazásai során készített felvételekhez.

Beépített Wi-Fi

A fényképek a fényképezőgépről közvetlenül egy iOS vagy Android rendszerű intelligens eszközre küldhetők, ahonnan egyszerűen feltölthetők a közösségi webhelyekre, például a Facebookra, az Instagramra vagy a Twitterre. A Wi-Fi funkció a képek készítésénél is hasznos segítséget jelent, mert lehetővé teszi a fényképezőgép távvezérlését a csatlakoztatott intelligens eszközről, illetve az eszköz képernyőjén az éppen készülő kompozíció is ellenőrizhető. Ha mindehhez még hozzávesszük a fényképezőgép dönthető monitorát, akkor máris kitalálható, hogy önarcképek készítésére is korlátlan lehetőség kínálkozik!

Beépített GPS

A GPS segítségével egyszerűen, külső adapterek használata nélkül adhat hozzá geotag-adatokat fényképeihez; így úti fotóinak EXIF-adatai tartalmazni fogják a földrajzi szélesség és hosszúság, valamint a tengerszint feletti magasság naplózott adatait is. Az utazás alatt készített képek így még információgazdagabbak lehetnek; miután pedig a GPS naplózó funkciója a fényképezőgép kikapcsolt állapotában is működik, még akkor is nyomon követheti saját megtett útját, amikor éppen nem fényképez. A Nikon ViewNX 2 szoftverrel látványos úti térképeket állíthat össze, amelyeket a NIKON IMAGE SPACE szolgáltatás segítségével mutathat be, illetve közzéteheti őket más, a GPS szolgáltatást támogató közösségi webhelyen vagy fényképmegosztó szolgáltatásban, amilyen például a Flickr.

Hihetetlen képminőség

A D5300 kulcseleme a 24,2 megapixeles, DX-formátumú CMOS-érzékelő, amely a lehető leghűbb, leginkább részletgazdag képeket rögzíti. Az optikai aluláteresztő szűrő (OLPF) nélkül tervezett, innovatív érzékelő a lehető legtöbbet hozza ki minden egyes megapixelből, és még nagyobb pontossággal adja vissza az objektív által látott képet. Amikor a fényképezőgépet NIKKOR objektívvel használják, akkor a gép a legfinomabb textúrák, például a haj és a tollak részleteit is pontosan rögzíti, a képek tisztasága szinte zavarba ejtő.

A nagy ISO érzékenység (ISO 12 800, amely 25 600 egyenértékig kiterjeszthető) a Nikon nagy teljesítményű, új EXPEED 4 képfeldolgozó rendszerével együttműködve biztosítja, hogy a fényképek és videók még gyenge fényben is még tisztábbak legyenek. A lenyűgözően precíz, 2016 képpontos RGB fénymérő-érzékelő adatokat szolgáltat a fényképezési helyzetfelismerő rendszernek, az elsőrangú eredmény érdekében elősegítve az automatikus expozíció, élesség és fehéregyensúly optimális beállítását. A tovatűnő pillanatokat és arckifejezéseket pontosan a megfelelő pillanatban ragadhatja meg az akár 5 kép/mp sebességű sorozatfelvételnek köszönhetően, a 39 pontos, középen kilenc kereszt típusú érzékelőt alkalmazó AF-rendszer pedig precíz élességet biztosít.

Nagy kontrasztú helyzetekben a HDR (széles dinamikatartomány) móddal érhet el optimális eredményt, a 16 különféle motívumprogram mód pedig egy sor helyzetben ad lehetőséget elsőrangú felvételek gyors elkészítésére. Ha különféle ötleteket szeretne kipróbálni, szabadítsa fel képzeletét a fényképezőgép speciális hatásaival, amelyek fényképekre és videókra egyaránt alkalmazhatók: teremtsen hangulatot meghatározott színek kiemelésével, vagy hozzon létre retró megjelenést a Játékkamera hatással.

Inspiráló teljes HD videók

Azok, akik kreatív elképzeléseiket videó formájában szeretnék megvalósítani, a D5300 D-videó funkciójával sima, részletgazdag teljes HD videoklipeket rögzíthetnek akár 50p/60p képkockasebességgel. A fényképezőgép biztosítja a HD videóknál annyira fontos, elsőrangú teljesítményt és kiemelkedő élességet; a rögzítés a külön videofelvétel gomb megnyomásával azonnal indítható. Élő nézetben a folyamatos automatikus élességállítás élesen tartja a témát még akkor is, ha annak mozgása gyors. Bízza csak nyugodtan a témakövetést a fényképezőgépre: a témakövető AF és az arc-prioritásos AF megoldja a feladatot. A D5300 beépített sztereó mikrofonja, valamint a Nikon ME-1 külső sztereó mikrofonnal való kompatibilitás jóvoltából tiszta, jó minőségű hangot rögzíthet videóihoz. Ha pedig szeretné megosztani a legutóbb létrehozott művét, a HDMI-kimenet használatával fényképezőgépét közvetlenül HDTV-képernyőhöz csatlakoztathatja, így rendkívül nagy felbontásban élvezheti videóit és fényképeit.

Intelligens kialakítás

A D5300 még kisebb és könnyebb, mint az elődje (a D5200), ugyanakkor nagyobb dönthető monitora van. A fekete, vörös és szürke színben kapható fényképezőgép rendkívül könnyű (akkumulátor és memóriakártya nélkül a váz tömege mindössze 480 g), ennélfogva remek útitárs, a stabil markolat pedig megbízható fogást kínál. A nagy méretű és felbontású LCD-monitoron láthatja fényképei és videói valamennyi részletét, éles fényben vagy sötétben fotózva pedig módosíthatja a monitor fényerejét, hogy tisztább legyen a kijelzőn látható kép. Az újonnan tervezett pentatükör kb. 0,82-szorosra növelte a kereső nagyítását, ami még könnyebbé teszi a felvételek pontos komponálását. A Nikon elsőrangú ergonómiája, a jól átlátható menük és a gyakran használt funkciók (például a D-videó és az Élő nézet) számára elhelyezett külön gombok igazán gyorssá és értelemszerűvé teszik a gép használatát, így ön az ötleteire összpontosíthat.

NIKKOR, vaku és rendszerkompatibilitás

A D5300 egyik legnagyobb előnye, hogy kompatibilis a Nikon NIKKOR objektívjeinek széles választékával, valamint egy sor nagy teljesítményű rendszertartozékkal. Az általános használatra vagy utazáshoz ideális, kompakt zoom objektívektől a csodálatos háttérelmosódást (bokeh) produkáló, gyors fix objektíveken át a nagy látószögű és mikro objektívekig minden fényképezési helyzethez található megfelelő objektív. Bármelyiket választja közülük, a rugalmas precizitás jóvoltából a legtöbbet hozhatja ki a fényképezőgép 24,2 megapixeles felbontásából; élénk színű, nagy kontrasztú fényképeket készíthet, vagy moziszerű effektusokkal kísérletezhet videofelvétel közben. Az objektíveken felül a Nikon vakui (például az SB-400 vagy az SB-700) további lehetőségeket kínálnak a fény kreatív vezérlésére; a külön megvásárolható vezeték nélküli távvezérlő eszközök (például a WR-R10 és a WR-T10) révén pedig távolról vezérelheti a fényképezőgép funkcióit, még akkor is, ha akadályok vannak a látómezőben.

A fő jellemzők összefoglalása

·    Beépített Wi-Fi és GPS
·    24,2 megapixeles, DX-formátumú érzékelő optikai aluláteresztő szűrő nélkül
·    Remek gyenge fényes teljesítmény az ISO 100–12 800 (ISO 25 600 egyenértékig kiterjeszthető) érzékenységtartomány jóvoltából
·    Gyors és nagy teljesítményű EXPEED 4 képfeldolgozó rendszer
·    39 pontos AF-rendszer, középen kilenc kereszt típusú érzékelővel
·    2016 képpontos RGB fénymérő-érzékelő a Nikon fényképezési helyzetfelismerő rendszerével
·    5 kép/mp sebességű sorozatfelvétel
·    Nagy, dönthető monitor: 8,1 cm-es, széles megtekintési szögű és nagy, 1 037 000 képpontos felbontású LCD-monitor
·    Teljes HD videók (1080/50p/60p)
·    A HDMI-kimenet támogatott
·    Beépített sztereó mikrofon, kompatibilitás a Nikon ME-1 sztereó mikrofonnal
·    HDR és Aktív D-Lighting
·    Speciális hatások állóképekhez és videókhoz
·    16 motívumprogram mód
·    Megnövelt (kb. 0,82x) nagyítású kereső újonnan tervezett pentatükörrel
·    Kisméretű, könnyű váz: kb. 125 x 98,0 x 76,0 mm. Tömege mindössze 480 g (akkumulátor és memóriakártya nélkül)
·    Stabil markolat a biztonságos kezeléshez
·    Javított grafikus felhasználói felület, jobban átlátható menük
·    Háromféle színben kapható: fekete, vörös és szürke
·    Bővíthető rendszer: a gép kompatibilis a NIKKOR DX-formátumú objektívek teljes választékával, valamint egyes Nikon vakukkal
·    Kompatibilis a WR-R10/WR-T10 vezeték nélküli távvezérlőkkel