nappali
- Otthon

Hűvös tónusok a térben, azaz játék a színekkel

A nagy terekben sokkal kevesebb ötlettel is könnyed, nyugodt hangulatot tudunk teremteni, mint egy kisebben. A nagy helyiségekben az a legfontosabb, hogy a kifinomult, egységes összképre törekedjünk, mert ezt elfelejtve kaotikus összevisszaság jöhet létre. Nagyon fontos a megfelelő színösszhatások megtalálása már a legelején. Nagyon divatosak manapság a szürke halvány árnyalatai.

A világosszürke, vagy a valamilyen árnyalattal kevert szürke szín optikailag jó hatással van a térérzetünkre, mivel nyújtja, vagy okos használat mellett növeli a tér hatását. Amennyiben erőteljesebben akarunk a térérzetre hatni, azaz a szoba előnyeit kiemelve és a hátrányait elrejtve alakítani az összhatást, mindenképpen válasszunk inkább az egy helyett két-három hasonló árnyalatot nagyon finom tónuseltérésekkel.

A színösszeállítás során a fal színei mellett vegyük számításba a textilek és a kiegészítők színhatásait is, nehogy véletlenül a színekkel érjünk el kaotikus, vagy túlzottan egzotikus hatást. A színek elhelyezésekor mindig gondoljunk a következőkre: a sötétebb árnyalatú falakat közelebbinek érezzük, a világosabbat pedig távolabbinak. Ezt használva, csak a színekkel játszva is nagyban javíthatunk egy hosszúkás, vagy egy túl széles hatású szoba arányain.

nappali

Az arányokkal való játék kiegészülhet a padlóburkolatok elhelyezésének kompozíciójával is, azaz amennyiben szélesíteni akarjuk a szobát, a padlólapokat keresztbe, amennyiben nyújtani, úgy az ajtótól kiindulva hosszanti irányba helyezzük el.

Nagyon jó térnövelő eszköz a tükör is, melynél csak a megfelelő elhelyezési pont megtalálására kell némi időt szánni. Egy kevésbé tónusos, halvány árnyalatú, nyugodt hatású helyiséget kár elrontani nagyon hangsúlyos színű bútorokkal. Nagyon jó ötlet, ha a bútorok színét a mögöttük található fal színéhez választjuk ki. Így egy kevésbé domináns hatású szobát, egy igazi pihenő- és lakóhelyet kaphatunk.