- Kultúra

Faust Zsolt „Női Arcok az Istenek lakóhelye országából” című fotókiállítás

Október 18-án nyílt meg a gödöllői kötődésű Faust Zsolt „Női Arcok az Istenek lakóhelye országából” című fotókiállítása a Városháza első emeleti galériájában. A világutazó fotóművész képei – melyen nőket, asszonyokat örökített meg – egy olyan távoli országba kalauzolnak el, amiről vajmi keveset tud az átlagember. A tárlat a Nők éve 2012 tematikus év kiállítás sorozatának keretében valósult meg.

Faust Zsolt „Női Arcok az Istenek lakóhelye országából” című fotókiállítás

A megnyitón Gémesi György polgármester elmondta: nagy öröm, hogy ismét egy gödöllői kötődésű alkotó művei díszítik a Városháza falait. Olyan fotók, amelyeken – a tematikus évhez kapcsolódva – a gyengébb nemé a főszerep, ahol a fotóanyag érzékeltetni kívánja, hogy a nő a világ bármely országában központi szerepet tölt be. A polgármester kiemelte: a fotókon keresztül valamiféle üzenet jut el az emberhez, olyan üzenet, ami az ember lelkéig hatol. A nepáli képeket, az azokon látható arcokat, az emberi rezdüléseket nézve érzelmi húrokat pengetnek meg bennünk a látottak.

Miklósi Gyöngyi így jellemezte a képekhez való viszonyát: „Nem nekem kellene ezekről a képekről beszélnem, mert szerintem beszélnek ők helyettem is. Sőt, sokkal jobban.” Amikor megismertem Faust Zsoltot, és kiderült, hogy mivel is foglalkozik, kértem, hogy mutassa meg a képeit. Előljáróban nem számítottam semmi különösre, de ahogy néztem fotókat, megdöbbentem. Számomra nem szokványos képek, sokkal többet jelentenek annál. Ahogy néztem, egyszercsak a képek elkezdtek beszélni: örömet, bánatot, reményt sugároztak és sugároznak a mai napig. A fotóművészek világnyelvén ragadnak meg egy-egy pillanatot, melyek így válnak örökérvényűekké; önmagukért beszélnek és életre is kelnek.

Maga az alkotó, Faust Zsolt a megjelenteknek elmondta: már kora gyermekkorától motoszkált benne az utazási vágy: országok megismerése, kultúrák és emberi mozzanatok felfedezése nagyon izgalmas dolog. Hetedik osztályos korában például egy kis világatlaszba belerajzolta a Magyarország-Nepál útvonalat, amin keresztül majd eljut abba a távoli országba. Feltehetőleg akkor még ő maga sem hitt benne teljesen, hogy sok évvel később az álma valóra válik. Sőt, nem is egyszer, hanem huszonkétszer (a következő, huszonharmadik nepáli túrára épp a héten indult – a szerk.). Számára Nepál maga az álom, egy csoda, mindig az is marad. Már első utazása során megérintette ez az érzés. A fenséges, félelmetes hegyek – az Istenek lakóhelye – és a hegyek tövében élő, egyszerű körülményeiket elfogadó emberek „belső” tisztasága, barátságos közeledése az ő nyitott, befogadó lelkét azonnal elvarázsolta. A fotókiállítás – egy távoli ország múltját, jelenét és jövőjét érzékeltető női arcok bemutatásával – tisztelgés a női nem világon átívelő, világot betöltő szerepe előtt.

Nepálban a társadalmi felfogás szerint a kisleány már születésétől magában hordozza a jövőt. A leánygyermekeknél kora gyermekkorban is felismerhető, hogy a női és az anyai „lét” meghatározó lesz majdani életükben. A nő, ill. az anya családban betöltött szerepe a kemény körülmények közötti helytállást kívánja meg. S ebben a közegben nemcsak a fiatal, de az idős nő munkájára, közreműködésére is szükség van.

Faust Zsolt gyermekkorát Gödöllőn töltötte, itt járt iskolába, szüleim ma is Gödöllőn élnek és dolgoznak. Ő maga igazi világutazó, amiről így vall: „A távoli országok megismerése, az utazás iránti vágy kora ifjúságomtól hajtóerőként működött bennem. Folyamatosan képeztem magam, az utazásokhoz szükséges ismereteimet rendszeresen bővítettem. Útjaimat önállóan terveztem és valósítottam meg. Így jutottam el 118 országba…

forrás ÖS