- Kultúra

Varsói kiállítás lengyel városok második világháborús romjainak színes fotóiból

Lengyel városok második világháborús romjainak egyedi színes fotóiból nyílt pénteken szabadtéri kiállítás Varsó belvárosában. Az 1947-ben amerikai építészek európai látogatása során készült fényképek a lengyelek számára azért egyediek, mert a háborús pusztításokat korábban csak fekete-fehér fényképekről ismerhették.

Warszawa 1947 (WARSAW, AUGUST 1947 Photographs by Henry N. Cobb)

A több tucat fotót az akkor 21 éves Henry N. Cobb készítette, aki kollégáival Lengyelországba is ellátogatott. Az építészek látni akarták, hogyan boldogul Európa az újjáépítéssel – olvasható a kiállítás egyik társszervezője, a közép-európai térség 20. századi történelmét feldolgozó varsói, Történelemmel való Találkozások Háza (Dom Spotkan z Historia – DSH) honlapján.

A színes képekről tavaly szerzett tudomást a lengyel közvélemény, amikor a szerző beleegyezésével megjelentek az interneten. Több helyszín könnyen felismerhető, de a földig rombolt varsói gettó egyes részeinek pontos azonosítása élénk vitákat keltett a közösségi portálokon a főváros történetének szerelmesei körében.

Az 1947/a romok színei – Varsó és Lengyelország újjáépítése képekben című tárlaton a fényképek mellett a helyszínek újjáépítési tervei is megjelennek. A megnyitó után a varsóiak a városukat 65 évvel ezelőtt megörökítő Henry N. Cobbal is találkozhatnak.

A kiállítás megszervezését a DSH mellett a lengyel főváros történetét kutató és népszerűsítő Warszawa1939.pl alapítvány, valamint a varsói építészeti és várostervezési iroda vállalta.

forrás MTI

Kapcsolódó oldal:

http://www.facebook.com/DomSpotkanzHistoria