- Kultúra

Rekordbevételt hozhat 2012 a kínai internetes videópiacon

A tavalyi bevételek megkétszerezését várják idén az elemző cégek az internetes videópiacon Kínában, ezt a hazai internetezők számának növekedése mellett az idei nagyszabású sportesemények is segítik.


A tavalyi 6,27 milliárd jüan (232 milliárd forint) után idén akár a 12,6 milliárd jüant (466 milliárd forint) is elérheti az internetes videópiac bevétele Kínában – állítja az iResearch pekingi tanácsadó cég iparági jelentésében. A rendkívüli növekedés egyik oka a kínai internetezők számának növekedése és az onlájn videóportálok használói táborának bővülése. Arányuk a kínai internet információs központ, a CNNIC hivatalos statisztikái szerint tavaly év végén az összes kínai internethasználó több mint 60 százalékát tette ki, ez 325 millió főt jelent. A bevételeket növeli az is, hogy a hagyományosan magas nézettségű nyári olimpiai játékok és a labdarúgó Európa-bajnokság felhajtja a reklámdíjakat.

Hasonló trendet jósol egy másik pekingi székhelyű piacelemző, az Analysys International is, noha némiképp kisebb, 95,5 százalékos bevételnövekedést jelez előre.

Az idei csúcsot követően ugyanakkor jövőre lelassul az ágazati bevételek növekedése – hívja fel a figyelmet a jelentés. Az iResearch szerint 2013-ban 41,8, 2014-ben már csak 20 százalék közeli bővülés valószínű, ez éves szinten 17,91 és 21,16 milliárd jüan (663 milliárd és 783 milliárd forint) ágazati bevételt jelent.