- Kultúra

Kárpát-koszorú – Csángóföldtől Őrvidékig: Kiállítás Mihály Zoltán fotóiból

Mihály Zoltán a határon túli magyarság életét, építészetét, a Trianon előtti Magyarország történelmi tájait bemutató fotóiból nyílik kiállítás Kárpát-koszorú – Csángóföldtől Őrvidékig címmel hétfőn a budapesti Hubay Jenő Zeneiskola kiállítótermében.

Mihály Zoltán felvételeiből és Csontos János ezekhez írt szubjektív hangú kommentárjaiból 2008-ban jelentetett meg hasonló címmel kötetet a Kráter Kiadó, a zeneiskolában hétfőn nyíló tárlat ezekből a képekből és szövegekből mutat be több mint húszat – mondta el az MTI-nek a fotográfus.

Mihály Zoltán felidézte: rákospalotai lokálpatriótaként elsősorban szűkebb közösségét, annak életét örökíti meg fényképezőgépével és kárpát-medencei körútja során is elsősorban a helyi, lokális jelenségek érdekelték.

„Erdéllyel viszonylag sokat foglalkozik a köztudat, de én a teljes Kárpát-koszorút szerettem volna feldolgozni” – szólt motivációjáról a fotográfus. Hozzáfűzte, a területi arányoknak köszönhetően ő is Erdélyben készítette a legtöbb képet, de járt Felvidéken, Délvidéken, a Kárpátalján, a Mura-vidéken és az Őrvidéken (Burgenland), sőt, a hegyláncon túl, a moldvai csángók földjén is.

A kiállításon a „legkeletibbtől a legnyugatibb határig” felbukkannak felvidéki tájak, kárpátaljai templomok, erdélyi iparosok, földművesek, Dráva-parti csíptetettponty-sütés, székelykapuk, partiumi vidékek, csángó egyházi szokások, népviseletek egyaránt.

Mihály Zoltán megjegyezte, a tervek szerint két hónapig látható kiállítás némileg kötődik december 5-ikéhez, a kettős állampolgárságról rendezett, „szomorú sorsú” népszavazáshoz is, és a fotográfus szándékai szerint egyfajta bocsánatkérés is lesz a határon túli magyarságtól.

forrás MTI

fotó: Esti Hírlap