- Kultúra

A 2013-as Sony World Photography Award győztesei

A Sony World Photography Award év fotósa, a L’Iris d’Or címet a 32 éves Andrea Gjestvang nyerte, akinek munkáját 170 ország több mint 122 ezer pályázata közül választották ki. Az egyöntetűen választott norvég fotós a Sony által felajánlott digitális eszközöket, valamint a címért járó 25 000 dolláros nyereményt a Londonban megrendezett gálán vehette át.

1. Andrea-Gjestvang, Norway – One Day in History

A győztes Gjestvang „Egy történelmi nap” című pályamunkája a 2011 júliusában Oslo melletti Utoya szigetén történt megrázó mészárlás fiatal túlélőinek portrésorozata. A fotós hihetetlen érzékenységgel és őszinteséggel örökítette meg a fiatalokat, felvételei örökre tanúskodnak a kimondhatatlan tragédiáról.

Andrea Gjestvangnak pár év alatt sikerült a legizgalmasabbnak kikiáltott fiatal fotósok közé kerülnie. A képei megjelentek a Newsweek, M le Monde, Stern, valamint a D Republica hasábjain is, és világszerte kiállításokon szerepelnek. 2010-ben részt vett a Joop Swart mesterkurzuson, 2012-ben már bekerült abba a 30-as listába, amelyet a PDN állított össze azokról az új és feltörekvő fényképészekről, akikre érdemes odafigyelni. 2012-ben az egyik utoyai túlélőről (Yvla Helen Schwenke-ről) készült portréjával megnyerte a norvég Év Képe versenyt. Az „Egy történelmi nap” győztes fotósorozatát 2012-ben könyvben is kiadták Norvégiában.

A L’Iris d’Or győztes pályamunkája a kategóriagyőztesek képeivel együtt április 26. és május 12. között megtekinthető a Somerset House-ban a Sony World Photography Awards 2013 Kiállítás részeként. A képek nyomtatásban is hamarosan megjelennek a Sony World Photography Awards 2013 c. könyvben, amelyet a worldphoto.org/2013book címen lehet megrendelni.

A Nyitott kategória legjobb fotósa a vietnami Hoang Hiep Nguyen:

A Nyitott kategóriában amatőr vagy hobbifotósok jelentkezhettek a világ bármely tájáról. Az összesen 54 851 pályázatot számláló kategória győztese az a huszonegy éves hanoi fiú lett, aki hihetetlen módon csak egy éve vásárolta élete első digitális kameráját, azonban az általa készített fénykép egy viharban álló lányról minden más vetélytársat legyőzött.

Hoang Hiep Nguyan nyereménye egy Sony α77 digitális kamera, valamint 5000 dollár.

A profi kategóriák győztesei és dobogósai:

A Londonban megrendezett gálán hirdették ki a professzionális fotós kategóriák nyerteseit, valamint második és harmadik helyezettjeit. A 15 győztes személyesen vette át díját, valamint a győzelemmel járó Sony α99 fényképezőgépet.

A nyertes pályaművek rendkívül szerteágazó témákat dolgoztak fel. Készült fotósorozat a Matterhorn hegyről fekete-fehérben, egy argentin limuzin utasteréről, valamint az észak-koreai emberek titkos életéről. A versenyre összesen 62 654 pályázat érkezett.

A profi versenyzőknek kategóriánként minimum három, maximum 10 képet kellett beküldeniük, amelyeket 2012-ben készítettek vagy 2012-ben publikáltak először. A bírák a teljes munkájuk alapján értékelték őket. A versenyben részt vevő pályázatok közül a tiszteletbeli bíró kategóriánként minimum három, maximum tíz fényképészt választhatott.

A döntősök közé került 4 magyar fotográfusból Gárdi Balázs munkáját Emberek kategóriában 2. helyezéssel értékelték.

A professzionális kategóriák győztesei:

Építészet:             Fabrice Fouillet, Franciaország
Művészet és kultúra:     Myriam Meloni, Olaszország
Kampány:             Christian Åslund, Svédország
Koncepció:             Roman Pyatkovka, Ukrajna
Aktuális:             Ilya Pitalev/RIA Novosti, Oroszország
Kortárs kérdések:         Valerio Bispuri/Echo Press, Olaszország
Divat & Szépség:         Klaus Thymann/Adamsky, Dánia
Tájkép:             Nenad Saljic, Horvátország
Életmód:             Alice Caputo, Olaszország
Természet és vadvilág:     Satoru Kondo, Japán
Emberek:             Andrea Gjestvang, Norvégia
Portré:             Jens Juul, Dánia
Sport:             Adam Pretty/Getty Images, Ausztrália
Csendélet:             Vanessa Colareta, Peru
Utazás:             Gali Tibbon, Izrael

További díjazottak:

Kiemelkedő hozzájárulás a fotográfia fejlődéséhez – William Eggleston:
Az ikonikus amerikai fotós William Egglestont jutalmazták ezzel a díjjal, amelyet apja nevében fia, Winston Eggleston vett át.
A fotós William Eggleston hatalmas hatással volt a színes fényképezésre, és így a ma leginkább tisztelt fotósok nagy részére is. Eggleston ritka képei április 26. és május 12. között szintén megtekinthetőek lesznek a Somerset House-ban, valamint a Sony Photography Arwards 2013-as könyvében is szerepelni fognak.
A megtisztelő kitüntetést eddig William Klein, Eve Arnold, Bruce Davidson, Marc Riboud és Phil Stern érdemelte ki.

Az Év tanuló fotósa – Natalia Wiernik, Lengyelország:

A világszerte 230 egyetem részvételével zajló programban az Év tanuló fotósa díj a legelismertebb. A Krakkói Jan Matejko Művészeti Akadémiát képviselő lengyel fotós, Natalia Wiernik pályázatával 35 000 euró értékű Sony digitális eszközöket nyert intézményének.

Az Év fiatal fotósa – Alecsandra Dragoi, Románia:

A húsz év alattiak kategóriájában győztes Alecsandra Dragoi jelenleg az Egyesült Királyságban folytatja egyetemi tanulmányait. Nyertes felvételén az újévi ünneplést örökítette meg Romániában a 19 éves tehetség. Az Év fiatal fotósa címért folyó küzdelemre 5160 pályázat érkezett.

A 2013-as Kraszna-Krausz Book Award győztesei:

A Kraszna-Krausz Book Award a Sony Photography Awards büszke partnere. A legjobb fényképes és legjobb filmfotóképeket tartalmazó könyv díján idén két csodálatos könyv osztozik.
Legjobb Fotókönyvnek járó díj:
War/Photography: Images of Armed Conflist and Its Aftermath by Annie Walkes Tucker, Will Michels and Nathalie Zest (Yale Univerity Press)
(Annie Walkes Tucker, Will Michels, Nathalie Zest; Háború/Fotográfia: Fegyveres konfliktus és utóhatásai képekben)
Legjobb filmfotókönyv díj:
Hollywood Costume by Deborah Nadoolman Landis (V&A Publishing)
(Deborah Nadoolman Landis; Hollywoodi jelmezek)

A Kraszna- Krausz Alapítvány a díjátadó ünnepségen kitüntette Thomas Neurath-ot, a Thames and Hudson vezetőjét, az újságírásban betöltött szerepéért.

A győztes, valamint a döntőben szereplő képek megtekinthetőek a www.worldphoto.org címen.