- Kultúra

Wim Wenders fotók Bécsben

Wim Wenders német filmrendező egy kevésbé ismert oldalát, fotográfusi tevékenységét ismerheti meg az, aki szombattól ellátogat a bécsi OstLicht Galériába.

Wim Wenders

A Berlin felett az ég, a Párizs, Texas és más filmek alkotója több évtizede foglalkozik fotózással is. A Helyek, furcsák és csendesek (Places, strange and quiet) című tárlat képei a világ legkülönbözőbb részein készültek, Örményországtól Japánon és Brazílián át Németországig és az Egyesült Államokig.

A negyven nagyméretű fotó kietlen, ember nélküli tájakat, elhagyott, romos építményeket ábrázol. A melankolikus, néha humorral átitatott fotókon megjelenik egy bezárt vidámpark, egy jobb napokat látott kertmozi, a texasi síkság és egy amerikai kisváros kihalt utcái.

„Ha az ember sokat van úton, ha szívesen kóborol el, hogy eltévedjen, akkor a legfurcsább helyeken köthet ki. Egyfajta beépített radar lehet az, ami engem gyakran olyan helyekre vezet, amelyek különlegesen nyugodtak, vagy valamilyen módon különösek” – vallja Wenders a fotóiról.

Noha a fotók egy része forgatási helyszíneken készült, a művész önálló alkotásként tekint rájuk. „Kezdetben összefonódott egymással a két tevékenység. Minden filmemnél, az előkészületek alatt is, készítettem fotókat. Csak amikor az 1980-as évek elején elkezdtem nagyméretű negatívokkal dolgozni és amikor az első kiállításaim létrejöttek, akkor tudatosult bennem, hogy teljesen különálló tevékenység számomra a fotózás” – mondta a rendező az APA osztrák hírügynökségnek.

A november 17-ig látható kiállításnak otthont adó OstLicht Galériát egy régi kenyérgyár épületében alakították ki 800 négyzetméteren. Az intézmény a neves WestLicht fotográfiai múzeum és galéria ikerpárjaként nyitotta meg kapuit a 10. kerületben, Bécs egyik egykori munkás- és ipari negyedében.

forrás MTI