- Kultúra

Magyar Nemzeti Galéria: Magyar fotóművészet az új évezredben

A 21. század magyar fotográfiáját és annak legjelentősebb alkotóit – többek között Dezső Tamás, Fabricius Anna, Gyenis Tibor, Korniss Péter és Kudász Gábor Arion munkáit – mutatja be a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) Magyar fotóművészet az új évezredben című, május 11-től látható időszaki kiállítása.

Az ezredforduló óta a fotográfia elmélete és gyakorlata is jelentősen megváltozott. Szinte minden képzőművészeti ág használ fotót, éppen ezért különösen képlékenyek azok a határok, amelyek a fotóművészt a fotót használó művésztől elválasztják. Milyen hatása van a tömegesen használt digitális technológiának a kortárs fotóművészetre, és egyáltalán kit lehet 2013-ban fotóművésznek nevezni? – teszi fel a kérdést az MNG májusban nyíló kiállításának ajánlója.

A Nemzeti Galéria közleménye szerint a tárlat célja, hogy bemutassa, miként változott meg a fotográfia az ezredforduló óta, sikerült-e megőrizni a fotó „régi rangját és tekintélyét”, mi történt a magyar fotóművészetben, és az egyetemes folyamatok miként hatottak Magyarországon.

Az MNG május 11. és augusztus 11. között látogatható kiállítása ezekre a kérdésekre az alkotók – Barta Zsolt Péter, Czigány Ákos, Dezső Tamás, Eperjesi Ágnes, Esterházy Marcell, Fabricius Anna, Gábor Enikő, Gerhes Gábor, Gyenis Tibor, Kerekes Gábor, Korniss Péter, Koronczi Endre, Kovalovszky Dániel, Kudász Gábor Arion, Magyar Ádám, Misetics Mátyás, Ősz Gábor, Pecsics Mária, Péter Ildikó, Szabó Dezső, Szacsva Y Pál és Tóth György – egy-egy fotósorozatának bemutatásával kíván válaszolni.

MTI / www.mng.hu