- Kultúra

Kisebb atomreaktort működtetett évtizedeken keresztül egyik telepén a Kodak

Kisebb atomreaktort működtetett évtizedeken keresztül az egyik telephelyén a Kodak cég, és bár a szerkezet állítólag nem jelentett veszélyt a lakosságra, egyes vélemények szerint az ott használt sugárzó anyag keresett a feketepiacon.
A Democrat and Chronicle internetes portálján jelent meg az erről szóló értesülés, amelyet a lap a cég egyik alkalmazottjától szerzett. Eszerint a vállalat New York állambeli, rochesteri telephelyén (Kodak Park), az egyik épület föld alatti labirintusában működött a szerkezet.

A Kodaknak ugyanis évtizedekkel ezelőtt szüksége volt dúsított uránra bizonyos vizsgálati – főleg neutronos képalkotási – módszerek számára, ezért 1974-ben szert tett a Californium Neutron Flux (CFX) nevű, hűtőgép nagyságú kísérleti reaktorra, amelynek mintegy másfél kilogramm dúsított uránnal körbevett, kalifornium-252-es izotópból álló magja volt.

A sűrűn lakott környéken senki sem tudott erről, igaz, tudományos kiadványokban a szakemberek írtak a szerkezetről. A minireaktor 2007-ig volt az említett létesítményben, utána a szövetségi hatóságok fegyveres emberei elszállították a veszélyes anyagot. A lap idézi Christopher Verondát, a Kodak szóvivőjét, aki – mint mondta – semmi nyomát nem találta annak, hogy a reaktor létezéséről bármit is nyilvánosságra hoztak volna, de azt sem tudta biztosra állítani, hogy a vállalat tett-e bejelentést a rendőrségen, a tűzoltóságon vagy a katasztrófavédelmi hatóságnál.

A szóvivő szerint a reaktor nem veszélyeztette sem a lakosságot, sem a kezelő személyzetet.  A lap szakértőkre hivatkozva megállapítja: ez a szerkezet kétségtelenül nem tartalmazott atombomba építéséhez elegendő mennyiségű uránt. Megállapítják azonban, hogy a feketepiacon az ilyen kis mennyiségek beszerzéséből terrorista elemek már képesek lennének előállítani tömegpusztító fegyvert.

forrás: MTI