- Kultúra

Kiállítás a Tara szerbiai nemzeti parkról készült fotókból

Becker Irén és Szabó Béla fotóművész többször bejárta Szerbiában a Tara Nemzeti Parkot és az ott készült képekből válogatott 40 tájfotóját kiállítja a Nemzeti Táncszínház Kerengő Galériájában keddtől február 28-ig.

A Tara-hegység Szerbia legnyugatibb vidéke, Bosznia-Hercegovinával határos és csaknem teljesen körülöleli a Drina folyó. A Drina-szurdokban egyes helyeken alig szélesebb a folyó 100 méternél és a közvetlenül a víz mellett tornyosulnak a 700-800 méteres csúcsok. A hegységben található a csak ott előforduló szerb lucfenyő, a Panciceva omorika, amely Josip Pancicról, a fát 1855-ben felfedező természettudósról kapta a nevét – mondta el az MTI-nek Gyurity Milán, a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ igazgatója, aki meg fogja nyitni a tárlatot.

Kiemelte a két fotóművész szerbiai sikerét, ugyanis 2011-ben, a Tara-hegységben készített képeik közül a Tara Nemzeti Park által kiírt legszebb naptárak pályázatán a szerbiai művészeti igazgatók klubjának zsűrije különdíjjal jutalmazta azt a képüket, amelyen a Drina kanyarulatában, a folyó közepén kiemelkedő kis szigeten egy pontosan akkora faház áll, mint maga a sziget. A fotó rákerült a nemzeti park 2012-es falinaptárára.

Becker Irén a Vajdaságban született, az újvidéki művészeti akadémián végzett, most Budapesten él, szabadúszó fotográfus. Partnere volt Szerbiában Szabó Béla, aki a Győr melletti Öttevényben él, napi- és hetilapok munkatársa volt, jelenleg a Természetfotó Magazin szakírója és szerkesztője. A Tara-hegységben és a Drina-parton a különböző évszakokban készített fotóikon szinte festményszerű a táj, a folyó csillogása, a mohás kövek, a forrás az erdőben, a reggeli ködök a vidéken.

A kiállítás képei – bár a szokványos úti beszámolókhoz hasonlóan „leírják” a táj szépségeit, megörökítik a felfedezés élményeit – emlékezetes és kiemelkedő példái a fotóművészet egyik műfajának, a tájfényképezésnek – írta a képekről a neves fotóművész, Eifert János.

forrás MTI