- Kultúra

Fotóállványokat telepítenek a nyíregyházi Sóstói-erdőbe

Fotóállványokat telepítettek a nyíregyházi Sóstói-erdőbe, hogy az azokról készített fényképekkel éveken, évtizedeken át figyelemmel kísérhessék és dokumentálhassák a 370 hektáros védett terület változásait.

Szigetvári Csaba, a nyíregyházi E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület projektvezetője elmondta: az állványokon rögzített lesz a fényképezés iránya és szöge, így egy-egy erdőrész változásait nagy biztonsággal kísérhetik figyelemmel a szakemberek. Az állványokról bárki készíthet majd fotót, és ha azokat megküldi az egyesületnek, hozzájárulhat a Sóstói-erdő hosszú távú megfigyeléséhez.

Szigetvári Csaba kiemelte, hogy a készített fényképek folyamatosan megörökítik majd az évszakok okozta változásokat, az erdőrészek folyamatosan megújítását, a fák növekedését, vagy pusztulását. Ily módon a következő években létrejöhet egy olyan dokumentáció, amely segítheti a kutatók, az erdészek és a természetvédők munkáját, hogy megfelelően vigyázhassanak a területre.

A Sóstói-erdő számos ritka növény és állat élőhelye. A mintegy 150 állatfaja között fokozottan védett gerincesek, denevérek, madarak, hüllők és rovarok találhatók. Látható ott például sün, mogyorós pele, hegyesorrú rovarölő cickány, fehérgalléros nyest, vagy sárgagalléros nyuszt.

Az erdő denevérkolóniája párját ritkító. Az évszázados fák odvaiban lakik számos úgynevezett közönséges és korai denevérfaj. A nagyon ritka szoprán-, szőröskarú- és vízidenevérnek is élőhelye a város északi szélén található fás terület.

A védett madarak közül macskabagoly, fekete harkály, egerészölyv, karvaly, héja, zöld küllő, fakopáncs, nyaktekercs, búbos banka, több rigófajta, pintyek, barázdabillegető, ökörszem, fülemüle, füzike, légykapó, süvöltő, csonttollú és gyurgyalag költ a fák lomjai között.

Siklók, teknősök, varangyok, gőték, a lepkék és darazsak ezernyi változata, valamint szarvasbogár, orrszarvúbogár, cincér, valamint imádkozó sáska is gazdagítja az erdő állatvilágát.

A terület uralkodó fája a kocsányos tölgy, de rajta kívül magasodnak ott szilek, juharok, kőrisek, nyírek, nyárfák, fenyők, gyertyánok és platánok is. Fehér eperfa, lepényfa, madárberkenye, szivarfa, madárcseresznye, vadkörte, vadalma és zselnicemeggy ugyancsak található az erdőben.

Az aljnövényzet védett faja a magyar nőszirom, a téli zsurló, a hóvirág, a ligeti csillagvirág, a madárfészek, az epergyöngyike, a kétlevelű sarkvirág, a szálkás pajzsika, a bársonyos kakukkszegfű, a nagyezerjófű, az erdei borkóró, a réti kardvirág és a széleslevelű nőszőfű.

mti / fotó: richpoi.com