- Kultúra

Hotel Berlin: Bócsi Krisztián berlini művészportréi a német fővárosban

A szellemi-művészeti áramlatok találkozópontjaként mutatja be a német fővárost Hotel Berlin című kiállításával Bócsi Krisztián fotóművész-antropológus, akinek művészekről készült portréit és városfotókat felvonultató tárlatát pénteken nyitották meg a Collegium Hungaricum Berlinben (CHB).

fotó Bócsi Krisztián

„Berlin túl fontos ahhoz, hogy a németekre bízzuk” – mondta a megnyitón többek között Kertész Imre Nobel-díjas magyar író és Snétberger Ferenc gitárművész-zeneszerző portréira mutatva Can Togay János, a német fővárosban működő magyar kulturális intézet igazgatója, aki szerint Berlin az egységesülő kontinens kulturális fővárosa is, amely valamennyi európai életét így vagy úgy meghatározta és meghatározza.

Különösen érvényes ez a művészekre. Már a nagy porosz uralkodók is törekedtek arra, hogy Berlinbe csábítsák a szellemi élet kiválóságait, a város így a legkülönfélébb kulturális-szellemi-művészeti áramlatok „tranzitállomása” lett – tette hozzá Baksa-Soós Veronika, a kiállítás kurátora.

A századforduló körül és a két világháború között Kassák Lajostól Balázs Béláig számos magyar művész kötődött Berlinhez, majd a második világháború után inkább Nyugat-Berlinben volt élénk a művészvilág. A fallal körbekerített város David Bowie-tól Nick Cave-ig inspirációt kereső művészek újabb hosszú sorának adott szállást, a rendszerváltással és az újraegyesítéssel pedig ismét új nemzedékek jelentek meg, köztük megint számos magyar – idézte fel a kurátor.

A Berlinben rövidebb-hosszabb időre megtelepedő művészek alkotóereje a várost gazdagítja, a város pedig ihletadó környezetet biztosít nekik. Berlin nagyon szabad város, tele alkotó emberrel – mondta Bócsi Krisztián az MTI-nek, hozzátéve, hogy a Nemzeti Kulturális Alap ösztöndíjasaként „hihetetlen toleranciát” tapasztalt a német fővárosban. Munkái között van például ukrajnai származású szinti festőről és belga dzsesszgitárosról – Katarzyna Pollokról és Jeanfrancois Prins-ről- készült portré. Az alanyok többsége azonban magyar, Kertész Imre mellett például a harmincas generációt képviselő Wahorn Simon, a RotFront zenekar alapító tagja.

A CHB Moholy-Nagy Galériájában január 20-ig látható kiállítást a Fotográfia Hónapja című berlini tárlatsorozathoz kapcsolódva rendezték. A kiállítás témájának ötlete a Fotográfia Hónapja egykori kurátorától, Thomas Friedrichtől származik: szerinte az alkotói potenciál, amellyel a külföldről vagy Németország más tájairól beköltöző művészek hozzájárulnak Berlin fejlődéséhez, és az inspiráció, amelyet a város ad átmeneti lakóinak, hálás témája lehet a Fotográfia Hónapjának. A kurátor azonban elhunyt, mielőtt meg tudta volna valósítani ötletét. A CHB az ő emléke előtt tisztelegve mutatja be Bócsi Krisztián zenészekről, táncosokról, írókról, képzőművészekről, színészekről, építészekről, tudósokról, diákokról készített portréit és berlini pillanatképeit.

forrás MTI