- Kultúra

Balabanian Hartioun kiállítása Örményországról

Örményország, az első keresztény állam címmel nyílt kiállítás Balabanian Hartioun örmény fotóművész képeiből szombaton a veszprémi piarista templomban, az Örmény Köztársaság kikiáltásának 21. évfordulója alkalmából.

A tárlatot, amely október 15-ig látogatható, a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény és a veszprémi örmény nemzetiségi önkormányzat szervezte.

Udvarhelyi Erzsébet, a gyűjtemény igazgatója a megnyitón azt mondta: bíznak abban, hogy az ilyen, helyi szintű együttműködési formák jelentik az örmény és a magyar nemzet évezredes kapcsolatának az igazi tartalmát. Hozzátette, a gazdag, erős örmény-magyar történelmi, emberi, kulturális együttélést példázza a fotótárlat is. Hangsúlyozta: Magyarország tiszteli a keresztény civilizáció mellett évezredek óta elkötelezett örmény népet. Évezredes kapcsolat, barátság köti össze a magyar és örmény népet – jelentette ki, s felidézte az örmény nép történetét.

Őze Sándor történész arról szólt, hogy a fotótárlat az örmény tájról, a keresztény, szakrális örmény kultúráról ad képet. A keresztény és az örmény identitás ma is egy – jelentette ki. Beszélt a képeken látható örmény építészeti emlékekről, a templomokról, kolostorokról, a táji értékekről, a magasba törő hegyekről, zöld fennsíkokról, gyors folyókról.

Az örmény nép kötődik a kőhöz, a kő megmunkálásához: ebből építették kolostoraikat is. Különleges alkotásaik az úgynevezett keresztes kövek, amelyeket tömegével látni Örményországban, s amelyek nem mindig sírokat jelölnek – ismertette a történész. Hozzátette: az örmény nép a könyv népe is; Jerevánban található a világ legnagyobb kódexgyűjteménye.

Balabanian Hartioun fotói az örmény identitás lényegét ragadják meg: a határokon a más népekért, a saját és a keresztény kultúráért harcot folytató, védelmező népet jeleníti meg.

Fodorné Jobbágy Éva, a veszprémi örmény nemzetiségi önkormányzat elnökhelyettese megköszönte a jelenlévőknek, hogy az Örmény Köztársaság kikiáltásának évfordulóján velük ünnepelnek. „Szívből remélem, hogy ez a nemrég fellángoló örmény-azeri konfliktus mielőbb megnyugtató megoldást fog nyerni” – mondta. Hozzátette, bízik abban, hogy a legközelebbi találkozáson a lelkük „békességben tudja átadni magát” az örmény szépségeknek. Úgy fogalmazott: az örmény-magyar barátság nem a politikában köttetik; évezredek óta fennáll, s nap mint nap az emberek közötti kapcsolatokban dől el, hová jut, s barátság marad. „Mert azt hiszem, hogy más megoldás nem létezik” – mondta a helyi nemzetiségi önkormányzat elnökhelyettese.

forrás MTI

Fotó: tiszatajonline.hu