- Kultúra

Az Év Természetfotósa pályázat 2013

A Magyar Természetfotósok Szövetsége – naturArt, immár huszonegyedik alkalommal meghirdeti Magyarország legnagyobb természetfotó pályázatát. A pályázat nyilvános, arra hivatásos és amatőr fotósok egyénileg nevezhetnek, az etf.naturart.hu felületen, a következő kategóriákban:

Kezünkben a Föld: Az ember és a természet közötti kapcsolat, szerepünk, felelősségünk természeti környezetünkért.

A madarak viselkedése: Ebbe a kategóriába természetes környezetükben vadon élő madarakról készült képeket várunk, amelyek mozgalmas jelenetet vagy eseményt, akciókat, érdekes viselkedésformákat esztétikusan megjelenítve mutatnak be.

Az emlősök viselkedése: Ebbe a kategóriába természetes környezetükben vadon élő emlősállatokról készült képeket várunk, amelyek mozgalmas jelenetet vagy eseményt, akciókat, érdekes viselkedésformákat esztétikusan megjelenítve mutatnak be.

Az állatok viselkedése: Ebbe a kategóriába a 2. és 3. kategóriába nem sorolható, természetes környezetükben vadon élő állatokról készült felvételek nevezhetők, amelyek mozgalmas jelenetet vagy eseményt, akciókat, érdekes viselkedésformákat esztétikusan megjelenítve mutatnak be.

Állatok és környezetük: Itt olyan képek nevezhetők, amelyek tájképszerűen mutatják az állatok élőhelyét és tükrözik az állatok és környezetük szétválaszthatatlan kapcsolatát. Fontos, hogy a képen felismerhetőek legyenek az állatok, de a képek értékelésében elsősorban a téma esztétikus bemutatása, a kompozíció kap hangsúlyt.

Az állatok szemtől szemben: Ide nevezhetők közel- és makro-felvételek a vadon élő állatokról természetes környezetükben, állatportrék az állatvilág törpéitől az óriásokig.

Növények és gombák: Ebbe a kategóriába várjuk a vadon élő növényekről és gombákról készült felvételeket, melyek kiemelik a bemutatott fajok szépségét, különlegességét – természetes környezetükben az élőhelyektől a mikrovilágig.

Kompozíció, forma és kísérletezés: Természeti témák absztrakt megjelenítése, amelyet a zsűri kizárólag esztétikai szempontok alapján bírál el. Ebben a kategóriában teret biztosítunk azoknak a kísérletező alkotóknak, akik természeti témájú képeiket a hagyományos kategóriákba nem sorolhatják.

Tájak: Ez a kategória a természeti- és kultúrtájaké. Olyan természetfotókra számítunk, amelyek hűen szemléltetik egy táj szépségét, egyediségét, harmóniáját, vadságát, érintetlenségét.

Élet a vízfelszín alatt: A víz felszíne alatt készült természetfotók nevezését várjuk.

Napnyugtától napkeltéig: Olyan természetes környezetükben vadon élő állatok fotóit várjuk, amelyek a kategória címében megjelölt, éjszakai időszakban készültek. A napkeltekor vagy napnyugtakor készült fotók esetében, ha a napkorong a képen látható, annak legalább félig a horizont alatt kell lennie. Fontos szempont, hogy a kép hangulatán köszönjön vissza az éjszaka hangulata.

Fekete-fehér természetfotók: Javaslat: Ide olyan képeket várunk, amelyek kihasználva a fekete-fehér technika lehetőségeit hatékonyan emelik ki a témát és a kompozíciót. A kép tartalma meg kell, hogy feleljen a pályázat többi kategória egyikének.

A természet féktelen energiái, zabolátlan erők: A kategória címéhez illő felvételeket várunk. Elvárás, hogy a képek mondanivalója utaljon a Természet erőire, amelyek hatnak az élő és élettelen környezetünkre, lakóhelyünkre és működtetik a földi ökoszisztémákat.

Ifjúsági kategória: Ebben a kategóriában kötetlen témájú természetfotók nevezhetők a felnőtt kategóriák igénypontjai szerint. A pályázati felső korhatár 18 év, azaz ebben a kategóriában azok pályázhatnak, akik 1995. május 1. után születtek. Az életkoruk szerint ifjúsági kategóriába tartozó pályázók saját döntésük alapján nevezhetnek a felnőtt kategóriákban is, de ebben az esetben, az Ifjúsági kategóriában nem indíthatnak pályamunkákat. (A kategóriát a zsűri döntése alapján az a versenyző nyeri, aki kollekciójával a legeredményesebben szerepel ebben a kategóriában.)

Werk (Természetfotósok munka közben): Ebben a kategóriában azokat a fotókat várjuk, amelyek érdekes jeleneteket, eseményeket vagy akciókat mutatnak be a természetfotósokról munka közben. E kategóriában a zsűri a kiválasztja a legérdekesebb képeket, és azok bemutatásra kerülnek a kiállításon, illetve a fotóalbumban, de díjazásra nem kerül sor, és a végeredmény számításában sem vesznek részt.

DÍJAZÁS

A kiíró és támogatói a felsorolt 1.-13. kategóriákban, az első három helyezett fotót díjazzák. Az 14., azaz ifjúsági kategóriában az a pályázó nyeri el „Az Év Ifjú Természetfotósa“ címet, aki a legeredményesebben szerepel a pályázaton.

A zsűri minden kategóriában kiosztja az 1.-2.-3. díjakat.

A kategóriák díjazottjai pénz-, illetve tárgyjutalomban részesülnek. A kiosztásra díjak összértéke mintegy 1.500.000 Ft.

Az egyes kategóriák győztesei kategóriánként minimum 50.000 Ft értékű díjban részesülnek, amely lehet részben vagy egészben tárgyjutalom.

Támogatóink ezen túlmenően, számos értékes különdíjat is felajánlottak. A kiállításra kiválasztott képek alkotói elismerő oklevélben részesülnek.

FŐDÍJAK

Hazánk legrangosabb szakmai elismerését, ”Az Év Természetfotósa 2013” kitüntető címet a legkiemelkedőbb kollekciót beküldő egyéni pályázó nyeri el. A díj – a pénzjutalom mellett – Kiss Jenő Ferenc makói szobrászművész kisplasztikája.

„Az Év Természetfotósa 2013” fődíjat elnyerő pályázó felkérést kap a következő évi pályázat zsűrijébe.

„Az Év Természetfotója 2013” díjat a zsűri által legjobbnak ítélt kategória-győztes felvétel kapja.

Az ifjúsági kategória győztese az „Az Év Ifjú Természetfotósa 2013” címben részesül.

„Az Év búvárfotósa 2013” díjat az a búvár-természetfotós kapja, aki búvármerülés során készített képeivel a legeredményesebben szerepel a pályázaton. (Búvármerülés: lásd Magyar Búvár Szakszövetség definíciója: www.buvar.hu)

A naturArt által kiírt Dr. Tildy Zoltán-díjat annak a 24 év alatti pályázónak ítélik oda, aki a legjobban szerepel a „Madarak viselkedése” kategóriában.

Díjazásban részesül a legjobb humoros felvétel, kategóriától függetlenül.
Különdíjban részesül a legszebb, kárpát-medencei ökorégióban készült tájkép.
Különdíjban részesül a „Piros-fehér-zöld” címnek legjobban megfelelő tartalmú felvétel.

A ZSŰRI tagjai:

Bánkuti András
Kalotás Zsolt
Dombovári Tibor
Forrásy Csaba
Kármán Balázs
Novák László
Vizúr János

A zsűrizés második és harmadik fordulója nyilvános, annak teljes menete on-line követhető az interneten, az etf.naturart.hu címen.

Feltöltés indítása: 2013. április 08.
Feltöltés vége: 2013. május 13, 23:59

A pályázat részleteiről tájékozódhat az etf.naturart.hu és a facebook.com/naturart.huhonlapokon