A tűzvédelmi csappantyú képe egy kereskedelmi épület mélygarázsában.
- Otthon

Az elválasztásokat keresztező fémcsövek tűzvédelme

Bár alkotó elemük tűzveszélyt jelent, az éghetetlen csövek a hő, a lángok, a füst és a gázok terjedését jelentik

Az éghetetlen csövek kockázatot jelentenek?

A tervezési szakasz során könnyű lebecsülni az éghetetlen csövekkel vagy az elválasztást keresztező csőrendszerrel kapcsolatos problémákat. A legtöbb esetben egy fűtő- vagy szellőzőrendszer részét képezik, amelyeketnél tűz esetén az általános elektromos kapcsoló azonnal kikapcsol. Sajnos, még akkor is, ha a rendszert leállítják, a légvezetékek egyszerű módot kínálnak a tűz, a hő, a füst és a mérgező gázok egyik kamrából a másikba történő terjedésére. Különösen a fémszerkezetek képesek – amikor belül forró gáz áramlik – gyors vezetéssel továbbítani a hőt, elősegítve ezzel az éghető anyagok lángra lobbanását a közelben. Ezen kívül gyakran találunk olyan hőszigetelő anyagokba burkolt csöveket, amelyek többsége nagyon éghető, és amelyek közvetlenül hozzájárulhatnak a tűz terjedéséhez a keletkezési helyen kívül is.

A tervezés fontossága a légkondicionáló csatornákban

Például a Szingapúri Tűzvédelmi Szabályzat azt ajánlja, hogy fordítsanak különös figyelmet a légkondicionáló csatornák tervezésére. Ezeket az alkatrészeket önmagában nem kell védeni, mivel nem lépnek kölcsönhatásba a tűzzel. Ennek ellenére védelmi intézkedésekre van szükség különféle okokból: először is, a tűz melléktermékei felhasználhatják a csatornákat az épület körüli mozgáshoz, ezáltal lehetővé téve a tarthatatlan körülmények felkelését az épületnek a tűzgyújtástól távoli részein is. Másodszor, alkotóelemeik – az acél – szerkezeti ellenállása érzékeny a magas hőmérsékletre, és néhány perc múlva tűzgyújtás következtében összeomolhat. Harmadszor, nagyon magas a hővezető képességük, emiatt felületi hőmérsékletük gyorsan emelkedik tűz esetén. Ez a tény viszont olyan éghető anyagok meggyulladását eredményezheti, amelyek a csatorna közelében vannak.

A megoldások

Egy ipari csarnokban lévő fatermékek felett húzódó cső képe

Az első esethez, a tűz melléktermékeinek a csöveken keresztül történő terjedéséhez, egy tűzvédelmi csappantyú integrálható: ez az elválasztás falának megfelelő módon beillesztésre kerül a csőbe, és tűz észlelésekor automatikusan bezárja az áramláshoz vezető utat. Ugyanolyan tűzállóságra van szükség, mint a fal esetében, amelyen a csőrendszer áthalad.

A második esethez, a tűzállósághoz általában szükséges, hogy a csőrendszert tartó keretet úgy tervezzék meg, hogy ellenálljon a magas hőmérsékletnek. Ennek biztosítása érdekében a teljes szerkezetet tűzvédelmi panelekkel és kartonokkal kell védeni.

Végül, az éghető anyagok meggyulladásának elkerülése érdekében a csatornák közelében meg kell hagynii a csatorna és az anyagok közötti minimális távolságokat (lásd az alábbi képet).

Szükség esetén a hőszigetelést nem éghető komponensekből vagy a felületi lángterjedésre alkalmas anyagokból kell készíteni.