- Kultúra

A test mint tiltakozás: John Coplan képei az Albertinában

A társadalmi, politikai vagy éppen művészeti normák elleni tiltakozás motívumaként megjelenő emberi test a témája a bécsi Albertina múzeum szerdán megnyílt új fotókiállításának.

Körper als protest

A test mint tiltakozás című kiállítás középpontjában John Coplan brit fotóművésznek az Albertina saját gyűjteményébe tartozó felvételei állnak – emelte ki közleményében a múzeum. A nagyméretű fotókból álló sorozatokon Coplan saját testének minden idealizálástól mentes ábrázolására törekedett, egy-egy részletet kiemelve, olykor abszurd testhelyzetekben vagy nagyon nagy nagyításban.  A művész húsz éven át dokumentálta ezzel a módszerrel kendőzetlenül saját testének öregedését, szembehelyezkedve a szokásos férfiábrázolással. „Coplan fotói válaszként foghatók fel egy olyan társadalomra, amelynek a fiatalság és a tökéletesség az ideáljai” – fogalmaztak a szervezők.

A test elvont ábrázolása áll a középpontjában Vito Acconci, Robert Mapplethorpe, az elsősorban neoninstallációiról ismert Bruce Nauman, valamint Ketty La Rocca, Hannah Villiger és Hannah Wilke alkotásainak is. Műveik segítségével a tárlat olyan témákat jár körbe, mint a konceptuális fotográfia, a feminizmus, a testnyelv és a múlandóság.

forrás MTI