- Kultúra

A divat- és aktfotózás egyik ikonjának kiállítása a Szépművészetiben

Három tematikára összpontosítva ad áttekintést 250 képen keresztül Helmut Newton világhírű német-ausztrál fotográfus életművéről a Szépművészeti Múzeum Helmut Newton 1920-2004 című, szerdán megnyíló kiállítása.

2013. április 4 – 2013. július 14.

Helmut Newton – Elsa Peretti

Helmut Newtont a divat- és aktfotózás forradalmasítójaként tartják számon, de más műfajokban, például a portréfotózásban is maradandót alkotott – mondta el Baki Péter kurátor a kiállítás sajtóbemutatóján.

A fotográfus 1972 és 2004 közötti képeiből válogató tárlat is ezekre a műfajokra összpontosít. A Magántulajdon Mappák címet viselő egységben elsősorban a hetvenes években készült portrékkal, erotikus képekkel és divatfotókkal találkozhatnak a látogatók.

Matthias Harder, a berlini Helmut Newton Alapítvány vezető kurátora arra hívta fel a figyelmet, hogy a fotográfus milyen gyakran játszott a nemiség alapfogalmaival. Nőből férfi című felvételén például egy női- és egy férfiruhás nő látható heves udvarlás közben; a színházi hatást keltő képen a két nem szinte összeolvad valóságos és átvitt értelemben is.

A fotográfus 1987-ben jelentette meg először Helmut Newton’s Illustrated című újságját, hogy szerkesztőktől, ügyfelektől függetlenül saját képválogatásokat publikálhasson, majd 1995-ig még három számmal jelentkezett. Az egyedi hangvételű lap portréin olyan hírességek mutatják meg addig ismeretlen arcukat, mint Ornella Muti, Kim Basinger, Elizabeth Taylor, Karolina monacói hercegnő, John és Angelica Huston vagy az öltönyben és férfifrizurával megörökített Sigourney Weaver.

Newton megrendelésre készített divat- és reklámfotóiból válogat a kiállítás anyagának mintegy felét kitevő, Fizetett mesterlövész című egység. Mint Baki Péter hangsúlyozta: a fotóművészet és az alkalmazott fotográfia nem mindig állítható szembe egymással, ezt olyan alkotók életműve bizonyítja, mint Martin Munkácsi vagy éppen Helmut Newton.

A divatfotóknál azonban a megrendelőtől függően némileg más a fotográfus mozgástere. A kiállításban így egymás mellett kaptak helyet a Chanel megbízásából készített konvencionálisabb felvételek és az Yves Saint-Laurent által megrendelt, jóval oldottabb, mozgalmasabb képek, amelyek történeteket mesélnek, titkokat sejtetnek; a fotográfus általában színészi képességeket is elvárt modelljeitől – mondta a kurátor.

Monica Bellucci

Newton gyakran fényképezte modelljeit luxusszállodákban, fényűző enteriőrökben, néha azonban a környezettel teremtett kontrasztot: a Versace haute couture ruháiba öltöztetett lányok például egy építkezés munkagépei mellett láthatók, míg Monica Bellucci boxkesztyűt visel Blumarine-ruhája mellé.

A július 14-ig látogatható kiállítás záró képpárját a fotográfus 2003-ban készítette az olasz Vogue számára, a gyászolókként is értelmezhető nőalakokat ábrázoló fotók éppen Newton halála napján jelentek meg a magazinban.

Helmut Newton a 20. századi fotográfia egyik legnagyobb alakja, erotikus tartalmú, provokatív stílusa forradalmasította a divatfényképezést.

MTI / További információ: http://www.szepmuveszeti.hu/kiallitasok/helmut-newton-1920-2004-844