- Kultúra

A Canon már 80 millió EF-objektívnél tart

A Canon újabb mérföldkőhöz érkezett az objektívgyártás területén: elkészült a cégnél gyártott 80 milliomodik EF-objektív is. Ezt az eredményt mindössze kilenc hónappal azután érték el, hogy 2011 októberében (a CANON EOS rendszer 25. évfordulójával egy időben) bejelentették a 70 milliomodik objektív elkészítését.


– „Mióta 1987-ben elkészítettük a legelső EF-objektívet, elsődleges feladatunknak tekintettük, hogy a lehető legjobb teljesítményt kínálhassuk kivétel nélkül minden felhasználónknak” – mondta Steven Marshall, a Canon Europe Consumer Imaging részlegének termékmarketingért felelős igazgatója. – „Többévtizedes tapasztalatunk és a legfrissebb optikai technológiák használata teszi EF-objektíveinket nem csak kiváló képminőségűvé, de kreatívan és rugalmasan használhatóvá is, akár állóképek, akár videofelvételek készítéséről van szó. Most jelentős mérföldkőhöz érkeztünk, amely mindennél többet mond EF-objektívválasztékunk minőségéről és népszerűségéről.”

EF-objektív – következetes precizitás, abszolút sokoldalúság

A Canon világhírű EF-objektívsorozatának gyártása 1987 márciusában kezdődött meg a vállalat ucunomijai gyárában, egyidőben az első EOS SLR kamerarendszerek bemutatásával. A terméksor az azóta eltelt 25 évben folyamatosan az iparági műszaki fejlődés élvonalában járt, olyan innovatív technikai újításokat felvonultatva, mint a világ első ultrahangos motorral állítható (USM) objektíveit és a képstabilizátor (IS) tecnológiát, vagy a többrétegű optikai diffrakciós (DO) lencséket, illetve az alacsony hullámhosszú tükröződésmentesítő bevonatot (SWC).

A fényképészek és videofilmesek számára is kivételes rugalmasságot kínáló EF objektívsorozat immár 76 különféle modellt számlál. A DSLR-gépekhez tervezett EF és EF-S objektívek mellett a termékcsalád egyre több 4K-felbontású EF Cinema objektívet is tartalmaz, amelyek kategóriagyőztes professzionális videoteljesítményt kínálnak. 2012 júliusában a Canon bejelentette az új EF-M objektíveket, amelyeket kifejezetten a vállalat kompakt EOS M rendszerű kameráihoz készítettek. Az új objektívek a Canon védjegyévé vált képminőséget a helytakarékos, könnyű kivitellel ötvözik.

EF objektívgyártási mérföldkövek:

A termelés 1987-es megkezdése óta a gyártás fokozatosan bővült, immár négy üzemben folyik.
·    1995: Az EF-objektív gyártása átlépi a10 milliós határt
·    2001: Elkészül a 20 milliomodik EF-objektív
·    2006: A 30 milliomodik EF-objektív megszületése
·    2008: Áprilisban átlépik a 40 milliós számot
·    2009: Megvan az 50 millió
·    2011: Januárban legyártják a hatvanmilliomodikat
·    2011: Az EF-objektív termelése mindössze kilenc hónap alatt tízmillióval bővül, októberben átlépi a 70 milliós határt